Receptes pel fred, saludables i nutritives
Arriben els dies més freds de l’any i res millor per encarar les baixes temperatures que plats que siguin alhora reconfortants i nutritius. Per aconseguir-ho cal acudir a preparacions riques en fibra, amb ingredients frescos i de temporada, proteïnes magres i varietat de vitamines i minerals. Si voleu posar-ho en pràctica, aquí teniu plats de cullera saludables ideals per a aquesta època de l’any.
Cremes i sopes diverses
Les sopes i les cremes són preparacions molt freqüents durant tot l’any, però en aquesta època de l’any podem recórrer al seu consum en calent, amb temperatures elevades i ingredients propis d’aquests mesos. Amb el seu consum afavorirem la hidratació i ens saciarem amb bons nutrients i sense gaires calories.
Crema de carbassó i ceba caramel·litzada
Ingredients per a 4 persones
- 2 Cebes
- 1 Poma
- 2 Patates
- Llavors de sèsam per decorar
- Unes fulletes de coriandre fresc
- 750 g Carbassó
- 400 ml Aigua
Per preparar aquesta crema, hem d’anar fent els processos pas a pas, perquè cada ingredient estigui al punt i pugui aportar el sabor exacte que busquem.
Comencem amb la ceba que piquem en trossos petits i deixem a foc molt lent fins que es caramel·litzi.
Mentre es caramel·litza la ceba, pelem els carbassons i els trossegem, fent més tard la mateixa operació amb la patata i la poma, per evitar que s’oxidin. Quan la ceba està començant a torrar-se, anem incorporant primer el carbassons, deixant que s’ofeguin durant uns 2 o 3 minuts per continuar amb la patata.
Després d’uns cinc minuts, hi afegim prou aigua per cobrir (uns 400 ml) i la patata trossejada, posant-ho tot a coure durant uns 15 minuts, fins que la patata estigui gairebé cuita. En aquest moment, incorporem la poma i deixem cuinar 5 minuts més, procedint a triturar fins a obtenir una crema de sabor intens. Si teniu Thermomix, podeu fer tot el procés a la màquina.
Si ho desitgem podem afegir llegums a les cremes o sopes, com per exemple, una sopa cremosa de carbassa al curri amb cigrons i espinacs, que pot ser molt recomanable per als que busquen proteïnes vegetals.
Sopa cremosa de carbassa al curri amb cigrons i espinacs
Ingredients per a 2 persones
- 1 Ceba tendra mitjana
- 1 Gra d’all
- 1 Trosset de gingebre fresc
- 1 Tomàquet de branca
- 250 ml Puré de carbassa
- 250 ml Brou de verdures o aigua
- 1 Cullerada de curry mòlt
- 1 Cullerada de cúrcuma mòlta
- 1 Culleradeta de comí mòlt
- ¼ Culleradeta de pebre vermell dolç
- 150 g Cigrons cuits en conserva
- 100 g Espinacs frescs
- 1 Iogurt natural per servir
- Pebre negre mòlt
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
Piquem bé la ceba tendra, el dent d’all i el gingebre prèviament pelat. Trossegem el tomàquet i reservem. Escalfem una mica d‘oli en una olla o cassola i posem la ceba tendra uns minuts. Afegim l’all i el gingebre, remenant bé.
Afegim el tomàquet trossejat i totes les espècies. Quan el tomàquet estigui gairebé desfet, incorporeu-hi el puré de carbassa, remenant bé perquè s’integri. Cobrim amb el brou o aigua, deixem bullir, abaixem el foc i deixem coure uns 10 minuts.
També podem afegir proteïnes animals a les nostres sopes i cremes, per exemple, podem elaborar una crema suau de pastanaga amb llagostins i brots.
Crema suau de pastanaga amb llagostins i brots
Ingredients per a 6 persones
- 400 g Pastanaga
- 2 Cebes tendres
- 4 Raves
- 1 All
- 1 l Brou de pollastre
- 45 ml Oli d’oliva verge extra
- 12 Llagostins
- 1 Citronella en tija
- Cibulet fresc al gust
- Sal i pebre al gust
Per preparar la crema començarem picant l’all i les cebes tendres. Tallem les pastanagues a rodanxes, i pelem de la seva primera capa la tija de citronella.
Posem una cassola al foc amb l’oli d’oliva i saltegem la ceba tendra, l’all i la citronella. Quan estigui transparent hi afegim la pastanaga i un dit d’aigua, tapem l’olla i ho coem durant 10 minuts.
Quan passi el temps, afegim el brou i seguim coent durant uns altres 30 minuts, també amb la cassola tapada. Un cop cuita la pastanaga, triturem bé i salpebrem. Reservem calent.
Coem durant dos minuts els llagostins en aigua amb sal, els pelem. Repartim la crema en sis bols i hi afegim dos llagostins a cada ració, unes rodanxes de rave fresc, tiges de cibulet i uns brots d’alfals i servim ràpidament.
Amb aquestes 3 receptes podreu gaudir de l’hivern amb plats calents, saludables i boníssims!
Si voleu més receptes, les trobareu al blog.
Bon profit!