A l’estiu fes muntanya!
Si aquest estiu en comptes d’anar cap a la platja has decidit fer muntanya pots gaudir de la natura i l’esport alhora. Depenent del teu nivell físic pots optar per coses tranquil·les com el senderisme o esports més agosarats com córrer, escalar i ràfting. Són esports a l’aire lliure, en contacte amb el vent i l’aigua que et deixen com a nou per dins i per fora.
Us deixo uns petits consells per si esteu per la muntanya pugueu gaudir de noves experiències i fer esport sense posar en risc ni la vostra salut ni la integritat física.
Senderisme
El senderisme es pot practicar en qualsevol època de l’any. L’única peculiaritat és que, per dur a terme aquesta activitat amb seguretat i garantir el gaudir-la, s’ha de prestar atenció a una sèrie d’aspectes.
Les hores de sol i les temperatures més altes poden afectar el desenvolupament d’aquesta activitat. No obstant això, amb una preparació adequada per a aquestes circumstàncies, com estar ben hidratat o no oblidar el protector solar, es pot fer senderisme amb la mateixa tranquil·litat que en qualsevol altra estació.
- Planifica bé la ruta i l’horari. Evita caminar al migdia i escull rutes curtes i planes si no està massa acostumada a caminar per la muntanya. Ah! I no t’oblidis de mirar l’estat del temps.
- Crema solar i aigua han de ser bàsics dins la teva motxilla.
- Porta roba còmoda i adequada al temps que faci. També pensa en un bon calçat que no et balli al peu i que no rellisqui. Segons el teu nivell pensa en un bastó de senderisme, t’ajudarà en els desnivells.
- Tan si vas sola com amb companyia notifica a família, amics o al lloc on estàs allotjat a on vas i més o menys quin horari penses fer. Si et troben a faltar poden donar la veu d’alarma.
- Porta el mòbil carregat a tope. Per poder avisar i també per poder orientar-te amb els mapes i els geolocalitzador si tens dubtes durant l’excursió.
Rutes en bicicleta
Moltes de vosaltres heu crescut en un poble i segurament les tardes d’estiu sortíeu a donar voltes amb els amics pels vorals. Ara que han passat els anys pot ser que no hagis deixat el costum o que l’hagis redescobert. Tant si ets un ciclista expert o professional com si ets aficionat o acabes de començar, sempre has de prendre precaucions i anar amb la preparació adequada. Per això, et deixo 4 consells per planificar les teves rutes en bicicleta de la millor manera possible.
- Planifica la teva ruta en bicicleta amb antelació. Quins camins anem a recórrer, quants quilòmetres, quins desnivells, etc. Sempre hem de tenir en compte la nostra forma física, tant si hem estat entrenant durant algun temps com si no… També hem de planificar una bona hora de sortida, a primera hora del matí és ideal, ja que les temperatures van augmentant i augmentant. Però a més, podem establir punts de descans, sobretot si el recorregut serà llarg. En aquests punts, podem aprofitar per veure alguna cosa interessant o per menjar, per exemple.
- Revisa la bicicleta abans de fer la ruta. Comprovar els frens, la pressió de les rodes, provar els canvis i lubricar la cadena són tasques essencials.
- Menja i equipa’t adequadament. Tots els que anem en bicicleta sabem que per no defallir per una ruta en bicicleta cal alimentar-se i hidratar-se adequadament. Aigua i coses petites que no pesin a la motxilla com fruita seca o xocolata t’ajudaran. També hauràs d’adaptar-te al temps, hidratar-nos molt si fa calor, escalfar si fa fred, portar un impermeable en cas que plogui, etc.
- Porta eines bàsiques en les teves rutes en bicicleta. Una clau, un tornavís i un kit de punció seran essencials. Si vas sola, intenta aprendre unes mínimes nocions de com arreglar una punxada, recol·locar una cadena o ajustar un fre. Et donarà independència i seguretat.
Rafting
Si vols provar la sensació i l’adrenalina que provoca aquest esport, no cal tenir experiència i condicions físiques concretes però voldria que et paressis a pensar en el següents punts:
- Sigues sincer amb el teu nivell de natació. No cal ser un expert però si tens por de l’aigua i no saps nedar no has de practicar ràfting sota cap circumstància perquè pot arribar a ser perillós si caus a l’aigua. Per molt que et faci gràcia si no ets capaç de surar en aigues mogudetes oblidate’n.
- Fes-ho amb gent que tingui el teu nivell. A més, com que és important saber nedar, també és important fer els teus primers descensos o ràfting amb persones adaptades al teu nivell. Pots anar amb tots els teus amics si tots comenceu o li comentes al monitor per si hi ha grups et posi amb els novells. Per fer ràfting normalment es necessiten grups de cinc persones i per això serà interessant intentar reunir el teu propi grup per anar amb persones conegudes.
- Tria una empresa professional que et permeti gaudir amb molta més seguretat del teu contacte amb la natura i el riu. D’aquesta manera no hauràs de llogar ni comprar el material sense estar segur de si t’agradarà el ràfting a llarg termini. Així que fins i tot pots provar diverses vegades amb aquestes empreses i si t’adones que realment t’agrada practicar aquesta activitat a partir d’aquest moment decideixes comprar el teu propi material i començar a ràfting pel teu compte.
- Deixa’t assessorar. En aquest punt també és fonamental ser assessorat pels professionals per indicar a quin nivell et trobes i que has de tenir en compte. I si et diuen que no t’aconsellen fer-ho, no et facis mala sang. Una retirada a temps sempre és una victòria.
Gaudir de la natura també és fer salut
Tot i que sempre et recomanaré que no deixis mai de fer esport, també que trenquem les rutines uns dies es bo pel cos i per l’esperit. Respirar dins d’un bosc, passejar sense pensar en res o quedar-se en una hamaca llegint un llibre, no és fer exercici però és cuidar-se i mimar-se, que també és molt aconsellable. Gaudeix de l’estiu!!