Qüestió de posar-hi ous?
L’ou és un aliment molt complet i amb moltes propietats nutricionals. Ha estat perseguit injustament per la seva falsa relació amb increments dels nivells de colesterol. Els experts aconsellen de 3 a 5 ous setmanals, ja que a més de proteïnes d’alt valor biològic contenen vitamines i minerals.
Les proteïnes de l’ou es troben en una perfecta relació entre quantitat i qualitat dels diferents aminoàcids que necessitem, tal és així que la proteïna de l’ou es pren com a referència per establir el valor biològic de les proteïnes dels diferents aliments. La qualitat de la proteïna de l’ou és la més gran de qualsevol aliment integral.
Vitamines com la A, B2, B12, D i E podem trobar-les en l’ou i ens proporcionarà gran part de les quantitats diàries recomanades. El mateix succeeix amb els minerals: Fòsfor, Seleni, Ferro, Iode i Zinc.
El rovell de l’ou també és falsament temut per contenir “molt de greix”. Hem de tenir en compte que encara que la major part de l’energia de l’ou sigui gràcies al greix, un ou només té uns 8 grams de greix i dels temuts àcids grassos saturats només conté un terç. La relació entre àcids grassos poliinsaturats i saturats (AGP / AGS), és perfecte (0,55).
Els 3 principals beneficis per a la salut de l’ou
1. Important en la funció reproductiva
Incorporar ous a la dieta pot ser, una bona estratègia per assegurar-se la vitamina D i el zinc necessaris, dos nutrients essencials en la fertilitat femenina i masculina.
2. Intervé en el bon funcionament de sistema nerviós
L’ou és una de les fonts dietètiques més importants de lecitina, un compost precursor de l’acetilcolina, un neurotransmissor imprescindible perquè les neurones de sistema nerviós s’intercanviïn la informació adequadament.
3. Antioxidants protectors de les cataractes
A més de totes les vitamines que hem esmentat a l’apartat anterior, el rovell de l’ou és també rica en pigments carotenoides, que protegeixen l’organisme de l’oxidació causada pels radicals lliures, que dóna lloc a problemes cardiovasculars, i és precursora de tumors i de l’envelliment. A més, aquests carotenoides contribueixen a reduir el risc i la progressió de les cataractes.
Com podem saber si un ou és fresc?
Abans d’obrir-lo:
- Els ous que no són frescos tenen la cambra d’aire més gran i suren en aigua salada
- Si els ous són frescos la tenen més petita i s’enfonsen.
Un cop obert: el rovell ha de tenir forma bombada i estar situat sobre una clara densa.
Si el fem servir cru: mai hem de separar el rovell de la clara amb la closca, que té patògens, perquè es podria contaminar. Cal fer-ho amb les mans ben netes i deixant caure la clara enmig dels dits o amb un estri adequat i net.
L’ou és pioner en el sistema de traçabilitat i identificat amb un codi. A l’hora de triar, és transcendental tenir present el primer dígit d’aquest codi. Us recomanem adquirir sempre ous del 0 (ecològics) i que eviteu els de el tercer (convencionals i en gàbia) i del segon (convencionals i en terra).
L’ou 0, l’ou ecològic
L’ou 0 és d’una gallina que ha menjat cereal ecològic, ha pogut córrer a l’aire lliure i posar ous a un ritme natural.
Hi ha evidència científica que demostra que la qualitat nutritiva de l’ou ecològic és superior: conté un 2,6% més de proteïna i un 11% més d’àcid gras oleic (greix monoinsaturat saludable), i a més la puntuació obtinguda en un tast a cegues és més alta tant en textura com en sabor.
Els ous de codis 3 i 2
Tot i que la caixa digui “ou de granja”, no us deixeu enganyar, obriu i llegiu el codi inscrit en l’ou, són de gallines forçades a posar ous cada 26 hores o menys, amb llum artificial 24 hores, tancades sense accés a l’ exterior, moltes vegades sense poder-se moure ni estirar les ales, i, el més important, alimentades amb pinsos elaborats amb cereals cultivats amb pesticides i amb subproductes de la indústria alimentària .
A més, estan tractades amb antibiòtics i hormones artificials i, sovint, s’incorporen a el pinso additius i colorants artificials per fer que el rovell sigui d’un color més intens i atractiu comercialment, però sense cap valor nutritiu afegit.
Aquest mateix tipus d’alimentació és el que reben les gallines que ponen ous de l’1, l’única diferència és que aquestes viuen en una nau gran amb accés a l’exterior.
Si hi poses ous que siguin bons
És millor pagar un preu més elevat per una dotzena d’ous ecològics, però saber del cert que no ingerirem tòxics ni contribuïm a una indústria alimentària que abusa dels animals. Si realment volem estalviar, que no sigui comprant ous barats del 2 o del 3, sinó reduint o eliminant la ingesta d’altres proteïnes animals. A més els ous són molt versàtils a la cuina i et donaran per a moltes receptes, ens expliques alguna pel proper post?