I tu, com et parles? El diàleg intern
A part de cuidar el nostre cos també és important la nostra salut mental i el nostre esperit, per això de tant en tant deixo de banda les sentadetes i els estiraments per mirar cap en dins i escoltar-me. Per parlar dels nostres diàlegs interns, torno a comptar amb la Laura Martín i Almeida, Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, formadora, coach i entrenadora emocional.
Què és el diàleg intern?
“No estic preparada per fer això…. Hi ha gent que en sap molt més que jo i que ho pot fer molt millor, …faré el ridícul, sóc un desastre!.” Així ens donem la benvinguda alguns matins quan ens despertem i comencem a pensar en el que tenim per endavant aquell dia o aquella setmana… Us ha passat mai?
Segurament que sí, doncs el diàleg intern, com es coneixen aquestes converses amb nosaltres mateixes, són presents en tots els éssers humans. De fet, és amb nosaltres mateixes amb qui dialoguem més al llarg del dia. I encara que potser no t’ho hagis plantejat mai, tot el que ens diem, influeix en els nostres estats emocionals, creences i accions. El teu benestar i felicitat depenen més dels teus pensaments, que de les coses que et passen. I això, estem de sort, ho podem canviar. Però,com podem treballar en favor nostre, aquest diàleg intern?
Com gestionar en positiu el diàleg intern
Doncs el més important és saber detectar aquest moments de conversa, que sovint ens passen de manera inconscient pel nostre pensament. Un cop reconegut el moment:
- Identifica els pensaments negatius, però no t’identifiquis amb ells. Els teus pensaments negatius no són TU.
- Observa’ls amb distància i dialoga amb ells sobre aquesta intenció negativa. Per exemple: per què sóc un desastre? En què et bases per dir-ho?
- Busca en ells una intenció positiva. Què t’aporten de bo? De què et volen protegir? Accepta’ls.
- Acomiada’t d’ells i pensa en alguna cosa positiva que t’agradi dir-te i repeteix-te-la al llarg dels dies.
- Ocupa el teu pensament en positiu, posa’t música que t’agradi i et motivi, canta, balla, fes mindfulness, meditació i sobretot fes activitat física!
Un altre manera de canviar aquests diàlegs interns negatius en positius, és baixar-li el volum a la veueta interna o fer-la molt aguda, això probablement li rebaixarà la credibilitat i fins i tot automàticament et farà canviar el discurs a una versió més positiva.
Els estudiosos de la psicologia han classificat el diàleg intern en 4 grans grups que acostumen a ser els detonants de l’angoixa i l’ansietat:
- El catastròfic: enfocat en el futur, s’avança als fets i els magnifica. (“Tot serà un desastre”).
- L’autocrític: emfatitza els teus defectes i/o limitacions (“No puc, no m’ho mereixo,…”).
- El victimista: predomina el sentiment de desesperança (“Ningú m’entén, no importo a ningú,…”).
- L’auto exigent: intolerància davant dels propis errors (“No ha sortit com m’hagués agradat,…”).
Els nostres pensaments poden tenir tan poder sobre nosaltres, que acabem actuant a fi de que es compleixin els pitjors pronòstics, o el que també es coneix com profecia auto complerta.
Deixaries que un amic/a teu et parlés com et parles a tu mateixa? Segur que en el teu diàleg intern, ara mateix has respost, NO! Doncs si és així, toca treballar. Canviar un hàbit no és fàcil però és possible, i tu, pots!