Recepta pa de pessic de carbassa
La carbassa és originària del continent americà, i els seus fruits ens proporcionen vitamines i minerals essencials sense aportar gairebé calories. Per això, l’OMS recomana el seu consum.
Hi ha una infinitat de varietats de carbasses, de diferents colors i mides (l’americana, del rabequet, del ferro, de cabell d’àngel …). La majoria de les peces pesa de 2 a 8 quilos, però hi ha carabasses gegants que poden arribar als 600 quilos. Tot i aquesta diversitat, totes elles comparteixen una polpa dolça, una cavitat plena de llavors (un petit tresor nutricional, ja que són riques en zinc i magnesi entre d’altres minerals), i una pell dura que allarga la seva conservació.
La carbassa és molt versàtil i es presta a moltes preparacions i coccions. Amb ella podem preparar sopes, cremes, purés, guarnicions, pastissos, confitures… i la podem cuinar a forn, bullida, saltejada, ofegada, gratinada… Això sí, per preservar tots els seus nutrients no convé coure la carabassa en excés, màxim uns 20 minuts.
Propietats i beneficis
- Reforça les nostres defenses: manté en bon estat el sistema immunitari i prevé grips i refredats.
- Antioxidant: la seva combinació de minerals i vitamines converteixen la carabassa en un potent antioxidant.
- Té cura del sistema cardiovascular: hipertensió arterial, prevenció de l’angina de pit, manteniment de nivell adequat de colesterol.
- Bona per a l’aparell digestiu: suau per al nostre sistema digestiu, la carabassa està indicada per a combatre la gastritis, l’úlcera gastroduodenal i el restrenyiment.
- Beneficia la nostra salut ocular: la composició de la carbassa ajuda a prevenir les cataractes, la fotofòbia i la ceguesa nocturna.
- Té cura l’aparell urinari i els ronyons: la carabassa prevé la cistitis, els càlculs renals, la retenció de líquids i la insuficiència renal.
Com fer un pa de pessic saludable?
El pa de pessic és la base dels pastissos i combina tant amb dolç com amb salat, es pot fer de diverses formes segons el motlle i pràcticament ho pot menjar tothom, ja que es poden fer sense sucre i amb quasi qualsevol tipus de farina. Anem a veure-ho!
Ingredients pel pa de pessic
- 60 gr. d’oli d’oliva extra verge
- 150 gr. pasta de dàtils (dàtils triturats amb aigua)
- 2 ous ecològics
- 200 gr. de carbassa
- 60ml. llet vegetal
- 1 cullereta de canyella
- 1 cullereta de gingebre
- 1 cullereta de bicarbonat
- 1 sobre de llevat
- 200 gr. de flocs o farina de civada
Elaboració
- Prescalfem el forn 170º
- En un bol batem oli, pasta dàtils i els rovells dels ous.
- Cuinem la carbassa al microones, col·loquem la carbassa a trossets en un plat el tapem amb paper film i el deixem 10’ al microones, quan està llesta la xafem amb una forquilla.
- Afegim al bol la carbassa, les especies, el bicarbonat, la beguda vegetal i ho batem.
- Afegim la farina de civada, si tenim flocs, primer els haurem de triturar per buscar la textura de la farina. Ho batem tot junt.
- Fem les clares al punt de neu.
- Barregem les clares muntades en el bol i ho posem tot en un motlle.
- Deixar-ho al forn uns 50’
- El traiem i deixem refredar abans de desenmotllar.
El pa de pessic, versàtil i adaptable
Un dels altres avantatges és la seva duració, entre dos i cinc dies el conservaràs fresc i si no porta glassejats ni està farcit, el pots tallar a porcions, embolicar-lo amb paper film i congelar-lo. Descongela’l de forma natural i si la porció té forma de llesca el pots posar a la torradora com si fos pa.
El pa de pessic és un bàsic que sempre pots tenir al rebost, per combinar-lo amb el que més t’agradi. Comparteix les teves idees i combinacions als comentaris!