Per què cal treballar la força?
Quan es parla d’entrenament de força segurament et vingui al cap la típica imatge d’una persona musculada en un gimnàs aixecant peses, oi?
Avui explicarem algunes de les raons per les quals hauríem d’incorporar exercicis de força als nostres entrenaments. I de quines formes la podem treballar.
Pensar que l’entrenament de la força només pot realitzar-se en una clàssica sala d’aparells és un error. Podem treballar la força mitjançant:
- Exercicis amb el nostre propi cos, sense elements extres (tens l’opció de fer-ho a casa).
- Exercicis amb manuelles i barres.
- Exercicis amb bandes elàstiques.
- Exercicis amb cintes de suspensió.
- Exercicis amb les pilotes medicinals.
- Exercicis amb turmelleres.
En funció de l’objectiu que busquem i de l’estat físic, es dissenyarà el protocol a seguir pel que fa al nombre de sèries, nombre de repeticions, el pes utilitzat i els descansos entre sèries (ideal és consultar amb un professional).
BENEFICIS DEL TREBAL DE FORÇA:
1. Millora la mecànica del cos:
L’entrenament de força té beneficis que van molt més enllà de tonificar els músculs. Ajuda a millorar l’equilibri, la coordinació i la postura. Més important encara, si es té poca flexibilitat i equilibri, l’entrenament de força redueix un 40% les probabilitats de caure; un benefici rellevant sobretot a mesura que s’envelleix.
2. Major desgast calòric
Amb l’entrenament de força, es cremen calories durant l’entrenament però a més, se segueixen cremant calories després. Aquest procés rep el nom de tasca fisiològica. S’utilitzen més calories per fer i mantenir la massa muscular que el greix, i amb l’entrenament de força es pot arribar augmentar un 15% el metabolisme .
3. Protegeix els ossos i els músculs
Un cop superada la pubertat tots els homes i dones comencen a perdre l’1% de la seva força òssia i muscular cada any. I aquest deteriorament és gairebé inevitable. Però una de les millors coses que es pot fer per aturar, prevenir i fins i tot revertir la pèrdua de massa òssia i muscular, és afegir l’entrenament de força en cada entrenament.
4. Augmenta els nivells d’energia i millora l’estat d’ànim
L’entrenament de força eleva els nivells d’endorfines (opiacis naturals produïts pel cervell), que afavoreixen un estat d’ànim positiu i una sensació de benestar. S’ha demostrat que aquest tipus d’entrenament és un gran antidepressiu, ajuda millorar el son i la qualitat de vida en general.
5. Prevé malalties:
Una gran quantitat d’estudis parlen dels molts beneficis saludables que tenen els entrenaments de força. Per exemple, els que pateixen artritis, aquest entrenament pot ser tan eficaç com els medicaments, per disminuir el dolor. També ajuda a les dones un cop entrades en l’etapa de la menopausa, ha augmentar la seva densitat òssia i redueix el risc de fractures òssies. Finalment les persones que pateix diabetis tipus 2, l’entrenament de força juntament amb altres canvis d’estil de vida saludable; pot ajudar a millorar el control de la glucosa.
Amb tot això, a què esperes a treballar la força? T’acompanyo?