L’obesitat és una malaltia
El passat 11 d’octubre va ser el dia mundial de l’obesitat avui parlarem d’ella.
L’obesitat no és només qüestió d’estètica, ja que és un trastorn que té força complicacions associades com hipertensió, diabetis, malalties coronàries, insuficiència cardíaca, artrosis, etc.
Què és realment l’obesitat?
L’obesistat és una malaltia que consisteix en un excés de greix corporal i té un origen que tan pot ser genètic com ambiental.
Actualment tenim més coneixement de gens implicats que determinen si gastem més energia o menys, com controlem el pes, com està distribuït el greix i de quina manera funcionen els senyals de gana i de sacietat.
Quan parlem de factors ambientals ens referim al tipus de dieta, els horaris, l’activitat física, les begudes que consumim, l’estat emocional…
Un dels principals objectius per tractar l’obesitat és reduir el risc de malaltia associada i, per això, és tan important perdre pes com reduir l’excés de greix inflamatori acumulat.
Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2016 , 1 de cada 2 adults de entre 18 i 74 anys té excés de pes (34,6% amb sobrepès i 14,7% amb obesitat). Mentre que el sobrepès afecta més els homes (41,3%) que les dones (27,9%), els percentatges d’obesitat són similars en tots dos sexes (el 14,1% en els homes i el 15,3% en les dones). En les dones la prevalença del sobrepès augmenta amb l’edat, mentre que en els homes és més elevada en el grup de 45 a 64 anys.
L’any 2016, 3 de cada 10 infants presentava excés de pes (31,8%, dels quals 19,1 sobrepès i 12,6 obesitat). El sobrepès és del 19,1% (20,4% nens i 17,8% nenes). L’obesitat és del 12,6% i afecta més els nens (el 15,5%) que les nenes (el 9,7%).
Com podem tractar l’obesitat?
Buscant un equilibri entre pes i salut i això passa per un canvi d’hàbits:
- Millorar la gestió dels horaris: intentant ser més diürns que nocturns, dinar i sopar més aviat seria un exemple.
- Organitzar el ritme dels àpats: intentar fer quatre o cinc àpats al dia.
- Menjar a poc a poc, ja que ens ajudarà a enviar senyals de sacietat al nostre cervell.
- Planificar els àpats amb antelació per poder controlar el què es menja.
- Fer activitat física adaptada a les capacitats i preferències de cada individu.
- Fer una dieta saludable rica en aliments naturals amb molts vegetals (fruites i verdures), cereals integrals, greixos saludables (oli d’oliva verge extra, fruits secs, llavors) i aliments alts en proteïna de qualitat (llegums, peix, ou i carn fresca).
- Evitar aliments processats com brioixeria, sucre, sucs, begudes refrescants, dolços, xips, crispetes, llaminadures, etc. Són aliments amb moltes calories i poc poder saciant, cosa que fa que tendim a consumir-ne més del compte un cop comencem a menjar-ne.
- Hidratar-se amb aigua.
- Cuidar la salut emocional (relaxació, meditació, temps per un mateix).
Comences ja el canvi?