Com millorar les sufocacions a la menopausa
Sufocacions a la menopausa, una etapa natural de la vida de les dones, però no per això fàcil de portar. Un dels símptomes més freqüents de la menopausa són les sufocacions. Però sabem per què es produeixen? Quant solen durar? Podem fer alguna cosa per portar-los millor? Hi ha tractaments eficaços?
Què són les sufocacions?
Les sufocacions és una simptomatologia típica de la menopausa que consisteix en un augment brusc de sensació de calor a la cara i al coll que posteriorment baixa cap a la resta del cos en forma d’onades. Generalment, succeeix a la part superior del cos i posteriorment a la calor pot aparèixer sudoració profusa i en alguns casos palpitacions (augment de la freqüència cardíaca).
Tot i això, no totes les dones defineixen les sufocacions de la mateixa manera ni apareixen amb la mateixa intensitat. Podem trobar dones amb un lleuger augment de calor a la cara sense més simptomatologia, fins i tot dones amb una calor i sudoració posterior que els faci fins i tot haver de canviar-se la roba.
Quan succeeixen?
Les sufocacions solen ser un dels símptomes més freqüents durant la menopausa. Fins al 80% de les dones ho presenten.
S’inicien a la perimenopausa i són més freqüents quan ja està instaurada la menopausa. Solen durar entre 1 i 2 anys posterior al diagnòstic de menopausa (recordem que es defineix com a 1 any sense menstruació) però hi ha un percentatge de dones en les quals poden persistir fins a 10 anys o més.
Per què succeeixen les sufocacions a la menopausa?
El mecanisme pel qual es produeix no és clar. El que sí que sabem és que les hormones estan implicades. Quan hi ha nivells baixos d’estrògens (ja a la perimenopausa) poden aparèixer. És freqüent que en aquesta etapa les dones refereixin sufocacions quan apareixen períodes d’amenorrea (sense regla) i quan apareix la regla, en aquest mes solen milloren de les sufocacions.
Es creu que existeix durant aquesta etapa, una alteració de la termoregulació, que podria iniciar-se al tàlem i que d’aquí s’incrementés la temperatura central, de la pell i de la taxa del metabolisme.
Què puc fer?
Hem de destacar que en la majoria de dones fer petits canvis en l’estil de vida, i entendre que aquesta simptomatologia sol ser passatgera, pot ser suficient.
A continuació destaco les accions que pots fer per millorar la simptomatologia:
- Menjar: evita menjars calents i picants.
- Consumeix begudes fredes.
- Evitar tabac i alcohol.
- Si tens excés de pes, la reducció de pes millorarà la simptomatologia.
- Realitza exercici físic
- Aconseguir una temperatura ambiental correcta, fresca a l´estiu i moderada a l´hivern.
- Fer servir roba còmoda i adaptada a la temperatura exterior
- Realitza exercicis de relaxació, mindfulness o ioga s’han relacionat també amb la millora de la simptomatologia de les sufocacions a la menopausa.
- Hi ha algunes herbes i alternatives naturals que s’assenyalen com a beneficioses per alleujar símptomes de la menopausa, inclosos els sufocacions i la sudoració excessiva durant aquesta etapa. Entre elles destaquen:
- Infusió de sàlvia
- Infusió d’hamamelis
- Oli d’onagre
- Oli de llinosa
- Extracte de llúpol i cohosh negre.
- S’ha demostrat que la soja és un aliment excel·lent per reduir la intensitat i la freqüència de les sufocacions a la menopausa. Per això, no dubtis a incorporar a la teva dieta aquest ingredient a qualsevol de les seves presentacions, ja sigui mitjançant iogurts de soja, llet de soja, farina de soja, llavors de soja, etc.
Porta un registre dels factors desencadenants
Intenta portar un diari per anotar els símptomes. Anota el que estaves fent, menjant o bevent, com t’estaves sentint o què portaves posat quan va començar la sufocació. És probable que observis un patró que et pot ajudar a evitar determinats factors desencadenants.
Exemple de diari per registrar les sufocacions:
- Data/hora
- Què estava fent?
- Què estava menjant o bevent?
- Com em sentia?
- Què portava posat?
- Quant va durar?
Si necessites ajuda per combatre els símptomes de la menopausa i millorar la teva qualitat de vida, no dubtis en demanar un entrevista inicial i així podré mirar com ajudar-te.