5 receptes saludables amb calçots per llepar-se els dits
Com vam comentar a l’últim post, els calçots són un aliment amb un contingut molt alt d’aigua i fibra i, per això, la seva aportació energètica és molt baixa. A més, també contenen minerals com el potassi i el fòsfor, vitamines com la B9 i són rics en derivats del sofre, uns components beneficiosos pel fetge, amb propietats antisèptiques i que ajuden a eliminar productes nocius de l’organisme com, per exemple, els metalls pesats.
A la cuina els podem preparar de moltes maneres: saltejats, al forn, al vapor … Coccions que potenciaran la seva textura tendra i que aportaran un sabor suau. A més, són molt més saludables que la barbacoa.
Avui us porto cinc receptes força diferents perquè veieu de la versatilitat d’aquesta verdura de temporada. Preparades per cuinar?
Vichyssoise de calçots
Ingredients
- 20 calçots
- 1 ceba
- 2 patates
- 1 pot de crema de coco per cuinar
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
- pebre negre al gust
- aigua mineral
- cibulet picat
Elaboració
Per netejar els calçots, tallar els extrems. Fer un tall vertical i retirar la primera capa del calçot. Rentar bé amb aigua i tallar a rodanxes. Pelar i tallar la ceba en quadrats petits. Pelar i tallar les patates a trossos.
Afegir un raig d’oli en una olla i sofregir la ceba uns 7 minuts fins que estigui tendra.
Afegiu-hi la patata i els calçots i saltegeu 4 minuts més.
Afegir aigua fins cobrir les verdures i coure uns 10 minuts. Després, afegir la crema de coco i deixar coure 5 minuts més.
Aturar el foc i triturar fins aconseguir una textura suau i homogènia.
Deixar refredar i servir la crema freda amb cibulet picat.
Amanida de calçots amb bacallà esqueixat, escarola i magrana
Ingredients (per a 2 persones)
- 8 calçots
- ½ magrana
- bacallà esqueixat
- escarola
- 10 olives negres
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
Elaboració
Preescalfar el forn a 200 ºC.
Per netejar els calçots, tallar els extrems. Fer un tall vertical i retirar la primera capa del calçot. Rentar bé amb aigua.
Col·locar en una safata de forn. Afegir un raig d’oli d’oliva verge extra i una mica de sal per sobre. Coure uns 15 minuts, fins que estiguin tendres. Reservar.
Rentar l’escarola i desgranar la magrana.
Per emplatar, col·locar els calçots al centre del plat, afegir un grapat d’escarola sobre i guarnir amb la magrana, les olives negres i el bacallà esqueixat. Amanir amb oli d’oliva verge extra.
Truita de calçots
Ingredients (per 1 persona)
- 2 ous ecològics
- 8 calçots
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
- pebre negre al gust
Elaboració
Per netejar els calçots, tallar els extrems. Fer un tall vertical i retirar la primera capa del calçot. Rentar bé amb aigua i tallar a rodanxes fines.
Escalfar una paella amb oli d’oliva verge extra i saltar els calçots amb una mica de sal fins que estiguin ben tendres.
Batre els ous en un bol amb una mica de sal i pebre negre al gust. Afegir els calçots saltats i barrejar tot junt.
Escalfar una paella amb oli d’oliva verge extra i fer la truita.
Arròs de muntanya amb calçots
Ingredients (per a 2-3 persones)
- 6 calçots
- 2 cebes blanques
- 2 porros
- 4 grans d’all
- 1 pebrot vermell
- 150 grams de bolets shiitake, bolets de card o de Bordeus
- 2 cullerades soperes de tamari (salsa de soja)
- oli d’oliva verge extra
- 2 tasses d’arròs integral rodó
- 4 tasses de brou vegetal
- sal marina no refinada
Elaboració
Netejar els calçots, pintar amb l’oli perfumat i una mica de sal i posar-ho al forn preescalfat a 180 ° C.
Mentre es couen, pelar les cebes i els porros i tallar en juliana, pelar els 4 grans d’all i sofregir en una paella gran o una cassola de fons gruixut. Quan les cebes i porros estiguin una mica fets, afegir el pebrot vermell tallat a tires i els bolets en làmines i salteu afegint un parell de cullerades soperes de salsa de soja. Afegir l’arròs i deixar daurar uns minuts.
A part, escalfar el brou vegetal i afegir a l’arròs; mentre, girar els calçots perquè es facin per les dues cares. La seva cocció a forn sol durar de 20 a 30 minuts.
L’arròs, en canvi, estarà a punt a al cap de 45 minuts de cocció lenta.
Col·locar els calçots sobre l’arròs i servir.
Paté de calçots
Ingredients
- 12 calçots
- 1 c.s. de tahin torraT
- 4 c.s. d’oli d’oliva verge extra
- 1 c.s. de suc de llimona
- ½ C.P. de sal marina
- comí al gust
Elaboració
Preescalfar el forn a 200 ºC.
Per netejar els calçots, tallar els extrems. Fer un tall vertical i retirar la primera capa del calçot. Rentar bé amb aigua.
Col·locar en una safata de forn. Afegir un raig d’oli d’oliva verge extra i una mica de sal per sobre. Coure uns 15 minuts, fins que estiguin tendres.
Retirar del forn i col·locar en un processador d’aliments.
Afegir la resta d’ingredients, i triturar fins a obtenir un paté homogeni.
Els calçots, uns bàsics de la cuina de primavera
Com ja has vist amb els calçots es pot de quasi tot i la primavera és aquell moment per començar a gaudir de l’exterior i de les trobades amb la teva bombolla habitual ( encara em sona raro, raro…).
Si vols fer una calçotada recorda que sempre hi ha alternatives per fer-la més saludable. Prova alguna d’aquestes receptes, segur que algú s’enganxa amb tu a canviar d’habits!