10 tips per conservar fruites i verdures
Treballar, estudiar i fer vida sana pot ser molt estressant si no t’organitzes bé.
Les fruites i verdures són aliments que tots hem d’incloure a la nostra dieta si volem mantenir una bona salut física i mental. Són la font més gran de vitamines, minerals i altres nutrients essencials que el cos requereix per treballar en òptimes condicions.
En el moment d’escollir-les ens hauríem de fixar en el color, la textura i la frescor, i procurar que estiguin en el millor estat perquè durin un cert temps abans de consumir-les. El problema és que no sempre es conserven com esperem. Així que, encara que prenguem algunes mesures, ens trobem que s’han descompost abans del que cal.
Guarda aquest article, perquè t’explicaré els meus 10 trucs per poder conservar-les millor .
Rentar abans d’emmagatzemar
De vegades, és convenient prendre’s uns minuts per rentar bé les fruites i els vegetals adquirits al mercat. Molts contenen restes de terra o productes que, amb els dies, perjudiquen la seva qualitat i impedeixen que es conservin bé. A més, augmenten les probabilitats de contaminar altres aliments ja guardats al calaix i accelerar-ne també el procés de descomposició.
Això sí, hi ha certs aliments que, per contra, tenen més vida útil quan s’emmagatzemen sense rentar.
Entre aquests cal esmentar:
- Les maduixes.
- Els fruits del bosc.
- Els xampinyons.
- Les herbes aromàtiques
Utilitza recipients de vímet
Les cistelles o recipients de vímet són un element perfecte per conservar fresques les fruites i els vegetals. Aquest material està compost per fibres naturals que faciliten la transpiració dels aliments i impedeixen que s’omplin de floridura i bacteris.
Per a una millor conservació és ideal retirar les bosses plàstiques i la resta d’envasos dels aliments.
Separar els aliments
Tant les fruites com els vegetals tenen propietats, característiques i processos de maduració diferents. Per aquest motiu cal separar-los al moment d’optimitzar la conservació. Posar-les en un mateix lloc pot accelerar-ne la descomposició, sobretot quan s’ajunten amb les fruites que ja estan molt madures.
Algunes fruites emeten petites quantitats d’etilè quan arriben a un cert grau de maduració, fet que disminueix la presència de clorofil·la i nutrients a les verdures.
A més, moltes emeten una major quantitat de gas, per la qual cosa és més apropiat posar-les soles al lloc emmagatzematge.
Entre aquestes destaquen:
- Les pomes i peres
- Els melons
- Els alvocats
- La ceba i l’all
- Els tomàquets
- Les prunes
- Les albergínies
- L’enciam
Bosses transparents
L’ús de bosses transparents amb forats petits és un truc molt pràctic per prolongar la vida útil d’aquest tipus d’aliments. Aquest material no només impedeix que es barregin entre si, sinó que, a més, evita la proliferació de floridura i microorganismes nocius.
Bosses de paper
Les bosses de paper o el diari són útils per mantenir algunes fruites i vegetals frescos i aptes per al seu consum. Aquests permeten separar-los per categoria i espècie. Així evitem que facin contacte entre ells i es preveu la possible proliferació de fongs.
Això sí, l’ideal és buscar un ambient fresc, perquè embolicar-los en llocs càlids sol accelerar-ne la maduració.
Revisa l’estat dels aliments
La revisió dels productes abans i durant l’emmagatzematge és clau per evitar que es facin malbé molt abans del que cal. Alguna de les fruites o els vegetals es poden descompondre i afectar de forma directa als que estan al mateix lloc de conservació.
És primordial revisar-los cada dia, i rebutjar aquells que estiguin massa madurs o amb senyals de descomposició.
Congelar per no desaprofitar
La congelació és un mètode que tots hem de tenir en compte per no desaprofitar les fruites i verdures que estan a punt de descompondre’s. És la millor manera de prolongar la seva vida útil durant algunes setmanes. De fet, és un truc molt útil per a les temporades de collita, perquè permet aprofitar-les sense necessitat de consumir immediatament els aliments adquirits.
Envasar al buit
Una opció prèvia a la congelació és l’envasat al buit. Avui dia hi ha màquines de diverses mides i que fan servir materials biodegradables o reutilitzables. Pots preparar-te plats i envasar-los individualment per guardar a la nevera durant setmanes o posar-los directament al congelador.
Adquirir hàbits de consum saludables
Als supermercats, molts cops trobem aliments que estan envasats o agrupats per fer compres mínimes i potser nosaltres amb la meitat de fruita o verdura ja faríem. Això és un dels detonants que es llenci molt de menjar. Com evitar-ho? Podem intentar canviar els hàbits de compra i fent-los més sostenibles:
- Creant un menú setmanal i intentar comprar només el que necessitem o de forma que no ens sobri gaire.
- Cercant llocs on es venguin segons quins articles a granel.
- Cercar botigues on puguem portar els nostre propis envasos o siguin reaprofitables.
- Aprenent a fer cuina d’aprofitament i conserves.
Si tens dubtes i no saps per on començar, contacta amb mi. Puc ajudar-te a fer menús setmanals segons les teves necessitats, crear un rebost saludable i sostenible o bé recomanar-te tipus de botigues on podries cercar certs tipus d’aliments.
Si tens més idees de com aprofitar al màxim les verdures i les fruites posa-ho als comentaris.